2011. január 28., péntek

Díj

 
Díjat kaptam, egyszerre Katitól és Edithtől is. Nagyon kedvesek vagytok, mégis kicsit úgy érzem, nem érdemlem meg :) Nagyon megtisztelve érzem magam.
A díjjal természetesen szabályok is járnak, íme:

- Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-blog képet, és másold be ezt az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.

Nos itt jönnek akkor a blogok, akiknek továbbadnám a díjat:
Fogadjátok szeretettel tőlem ezt a díjat :)


2011. január 27., csütörtök

Töltött tojás

Szilveszterre készítettem. Hamar megy, nem kell sokat dolgozni vele, és Isti nagyon szereti. Mégis ritkán készítek, mert nehéz étel.


Hozzávalók:
  • 10+1 tojás
  • 1 kis pástétom (100 g)
  • 1 tejföl (200 g)
  • 2 dl olaj
  • 1 kanál mustár
  • só, bors
A 10 tojást odatesszük főzni. Azalatt a megmaradt tojásból a mustárral és az olajjal majonézt kavarunk. Ha kihűlt a keményre főtt tojás, óvatosan megpucoljuk, és hosszában félbe vágjuk őket. Kivesszük a sárgáját, egy tálban elkeverjük a sárgáját a pástétommal, sózzuk, borsózzuk. Ezzel töltjük meg újra a fehérjét, és szépen a tányérra helyezzük őket körben. Én úgy szoktam, hogy egyszer elhelyezem a tojásfehérjéket üresen a tányéron,  hogy tudjam, melyik hova kerül, mert megtöltve már nem olyan könnyű tologatni-helyezgetni őket, meg utána törölgetni az ottmaradt tölteléket (de ez csak az én fixem, hogy egyenlő távolságra legyenek egymástól :). Ebből a mennyiségből két lapostányér szokott megtelni. A megmaradt tölteléket összekavarjuk a majonézzel és a tejföllel, és a tányér közepébe öntjük. Petrezselyemzölddel, pirospaprikával díszítjük.

2011. január 21., péntek

Donut maker

És akkor, hogy mindenféle sütőm meglegyen, megvettem az Aldiban ezt az ügyes mini donut készítőt. Az a jó benne, hogy nem olajban kell ezután megsüssem a donutokat.



Ezúttal is a csomagban levő receptet használtam, nagyon finom lett.

Hozzávalók:
  • 2 csésze liszt
  • fél csésze cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • fél csésze tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 ek olaj
A tojást elkavarjuk az olajjal és a tejjel, majd hozzáadjuk a lisztet, cukrot, sütőport. A formákat csak háromnegyedig töltjük meg, mert nagyon felnő a tészta. Pár perc alatt készre sütjük, porcukrot szórunk rá.

Pancake

Mindig ilyen szép vastag, de mégis légies, puha palacsintát szerettem volna készíteni.


Az angyal hozott egy pankake sütőt, olyat, amit meg lehet fordítani, így mindkét felét könnyen megsütöm (nem mintha azelőtt olyan nehéz lett volna, de na...)


A recept a sütővel járt, ezt próbáltam ki, nem lett rossz.

Hozzávalók:
  • 1,5 csupor liszt (2,5 dl)
  • 2 kanál cukor
  • csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • 1,25 csupor tej
  • 1 kanál olaj
Elkavarjuk egymással a tojást, az olajat és a tejet, majd hozzáadjuk a többit is. Pár percet állni hagyjuk, míg a palacsintasütő melegszik, majd egy adag (fél csupor) tésztát beleöntünk.Pár percet sütjük, majd megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Mézet csorgatunk rá (vagy ki amit szeret).


2011. január 8., szombat

Gépi kenyér

Az angyal hozta ezt a kenyérsütő gépet. Egyszerű kis gép, nem márkás, olcsó is volt, tulajdonképpen próbából vettük meg, hogy vajon milyen is a kenyérsütő gép. Ennek ellenére nagyon finom kenyeret süt, kikísérleteztem egy jó receptet hozzá, addig adagoltam a vizet, amíg pont megfelelő mennyiségű lett, hogy szellős, könnyed, finom, puha kenyeret kapjak. Gondolom ez mindenkinél változik egy kicsit, más-más géphez más-más mennyiségű folyadék kell. Nagy segítségemre volt ebben szomszédnőm, Edith és Limara blogja. Köszönöm.
Itt a "kis" gép:



És most pedig a kenyér:
Hozzávalók:
  • 450 g liszt
  • 150 g tk liszt
  • 15 g élesztő
  • 2 ek burgonyapehely
  • 2 ek olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 teáskanál só
  • 160 g joghurt
  • 230 ml víz
A kenyérsütő gépbe rakom sorban az élesztőt, a lisztet, a burgonyapelyhet, a cukrot, a sót, ezeket kicsit elkavarom a liszttel, aztán az olajat, a joghurtot és a vizet. Három és fél óra, mire megsüti, és utána még egy órát melegen tartja, ha kell. Előre is be lehet tervezni a sütést, ha reggelre akarjuk a frissen sült kenyeret, 13 órát lehet tolni a sütést. Eddig ez a kenyér tetszik nekem a legjobban, tk liszttel finomabb lett, mintha csak  fehér lisztet használnék.


2010. december 31., péntek

Töltött pulyka gombás rizzsel

A fiam pulykát kért a karácsonyi vacsorára. Mert Elmo karácsonyában pulykát esznek, a Télapuban pulykát esznek, Micimackó is pulykát eszik Karácsonykor. Szóval "mindenki" pulykát eszik, akkor nekünk is azt KELL :)


Eszembe jutott az édesanyám receptes füzete, amiben ott a finom töltött pulyka recept. Egyszer próbáltuk, és akkor emlékszem furcsa volt az íze, de érdekesen finom volt. Most már nem tűnt furcsának, igaz, kihagytam a köretnek való füstölt aszalt szilvát és a paradicsomszószt, helyette alma-cékla salátát készítettem. De beírom ide az egész receptet, ha valaki esetleg így szeretné elkészíteni.

Hozzávalók:
  • 1 pulyka (3-4 kg-os)
  • 370 g darált hús
  • 150 g szalonna
  • 500 g főtt gesztenye
  • 1 zsemle
  • 2 tojás
  • 50 g vaj
  • só, bors, majoránna, őrölt szerecsendió
  • 250 g csiperke gomba
  • 300 g hosszú szemű rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 g vaj
  • 500 g füstölt aszalt szilva
  • 3 dl vörösbor
  • 2 ek cukor
  • citromhéj, fahéj, szegfűszeg
  • 20 g paradicsompüré
  • 2 dkg liszt
  • megmaradt pecsenyelé


A pulykát megmossuk, megtisztítjuk, kívül-belül megsózzuk. A vízbe áztatott, kiszorított zsemlét összekeverjük az őrölt hússal, a főtt, összetört gesztenyével, a 2 tojással, vajjal. Sózzuk, borsózzuk, majoránnát és őrölt szerecsendiót adunk hozzá. A szalonnát szeletekre vágjuk. A pulykát megtöltjük a gesztenyés töltelékkel, cérnával összevarjuk. Befedjük a szalonnaszeletekkel, lefedve sütőben két és fél órát sütjük. Ezután levesszük a fedőt, a szalonnaszeleteket félretesszük és a pulykát pirosra sütjük, időnként a pecsenyelével locsolgatjuk.
Egy kis vajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a felaprított gombát és a hosszú szemű rizst, felöntjük 7,5 dl sós vízzel, 20 perc alatt puhára pároljuk.
Az aszalt szilvát felöntjük a vörösborral, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesítjük. 15 percig főzzük.
A paradicsompüréből, lisztből és a megmaradt pecsenyeléből szószt főzünk.
Ha kész a pulyka, aszalt szilvával, gombás rizzsel és paradicsompürével tálaljuk.

Ez az eredeti recept, de mivel aszalt szilvát nem kaptam, ezt kihagytam, és a paradicsompüré sem vonzott, helyette készült az alma-cékla saláta. De nagyon finom volt, a gesztenyés töltelék és a pulyka íze jól talál, a gombás rizs is kitűnő.
Jó étvágyat!

2010. december 29., szerda

Karácsonyra készült sütik 4

Ropogós mogyorós karamellás puffancs:

...vagy valami ilyesmi :) Fogalmam sincs, milyen nevet adjak neki, de jó gyerekeknek való rágcsa.


Hozzávalók:
  • 250 g cukor
  • 250 ml tejszín
  • 60 g vaj
  • 1 nagy ek méz
  • pici só
  • 100 g őrölt mogyoró
  • 200 g "honey balls" gabona puffancs
A tejszínt egy lábosban melegedni tesszük, felolvasztjuk benne a vajat, mézet, cukrot. Karamellt főzünk belőle, ehhez 35-40 percet főni hagyjuk, amíg szép barna színű kezd lenni. Ekkor összekavarjuk a mogyoróval és a puffanccsal, majd kis muffin papírformákra osztjuk szét és hűlni hagyjuk.
Könnyebb elkészíteni, ha 250 g tejkaramellát olvasztunk össze 100 g vajjal,ezt nem kell sokat főzni, csak egy-két percet, és már kavarhatjuk is össze a mogyoróval és a puffanccsal.

Karácsonyra készült sütik 3

Csokicseppes mogyorós cookies:

Vettem egy adag csokicseppet, és rögtön a cookies jutott róla eszembe. Egycsipetnél láttam meg ezt a receptet, nagyon finom lett.


Hozzávalók:
  • 40 dkg vaj vagy margarin
  • 12 dkg méz
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 50 dkg liszt
  • 10 g sütőpor
  • 10 g só
  • vaníliakivonat
  • 10 dkg csokicsepp
  • 10 dkg őrölt mogyoró
A margarint a cukorral, mézzel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tojást és a vaníliát, simára kavarjuk. Ezután beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, sót, majd a csokicseppet és a mogyorót is. Jól eldolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk, 5-6 cm távolságot hagyva közöttük, mert nagyon elterülnek. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

Karácsonyra készült sütik 2

Francia krémes:

Hetedikes-nyolcadikos lehettem, mikor először kóstoltam ezt a sütit az egyik osztálytársnőmnél. Annyit dicsértem a sütit, hogy anyum végül elkérte a receptet, és azóta minden évben (18 éve) ünnepekre ezt készíti. Eddig mindig kaptunk egy-egy fél tepsivel, de most, hogy itt vagyunk Németországban, elkészítem én is :)


Hozzávalók:

A lapokhoz:
  • 250 g liszt
  • 2 ek cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 3 ek tejföl
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 1 tojás
A krémhez:
  • 250 g ráma margarin
  • 250 g porcukor
  • 100 g liszt
  • 500 ml tej
  • 1 vaníliaaroma
  • 1 ek kakaó
Lapok: a lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, sütőport, tejfölt, tojást. Jól összegyúrjuk, 3 lapot sütünk belőle.
Krém: a lisztből és tejből pépet főzünk, hűlni hagyjuk. A margarint a porcukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a kihűlt pépet. Két részre osztjuk, egyikbe kerül a vaníliaaroma, a másikba a kakaó.
Összerakjuk a lapokat a kétféle krémmel, tetejére porcukrot szórunk. Egy éjszakát hagyjuk puhulni, utána lehet szeletelni.

Karácsonyra készült sütik 1

Sajtos rúd:
Minden évben legalább kétszer elkészítem ezt a sajtos rudat, Karácsonykor és Húsvétkor. Felvesz egy egész délután, úgyhogy máskor nem igazán kerül rá "csak úgy" idő.


Most is csak rudat készítettem, mert így gyorsabban ment. Az adag elég nagy, de hamar elfogy :)


Recept itt.