2010. december 31., péntek

Töltött pulyka gombás rizzsel

A fiam pulykát kért a karácsonyi vacsorára. Mert Elmo karácsonyában pulykát esznek, a Télapuban pulykát esznek, Micimackó is pulykát eszik Karácsonykor. Szóval "mindenki" pulykát eszik, akkor nekünk is azt KELL :)


Eszembe jutott az édesanyám receptes füzete, amiben ott a finom töltött pulyka recept. Egyszer próbáltuk, és akkor emlékszem furcsa volt az íze, de érdekesen finom volt. Most már nem tűnt furcsának, igaz, kihagytam a köretnek való füstölt aszalt szilvát és a paradicsomszószt, helyette alma-cékla salátát készítettem. De beírom ide az egész receptet, ha valaki esetleg így szeretné elkészíteni.

Hozzávalók:
  • 1 pulyka (3-4 kg-os)
  • 370 g darált hús
  • 150 g szalonna
  • 500 g főtt gesztenye
  • 1 zsemle
  • 2 tojás
  • 50 g vaj
  • só, bors, majoránna, őrölt szerecsendió
  • 250 g csiperke gomba
  • 300 g hosszú szemű rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 g vaj
  • 500 g füstölt aszalt szilva
  • 3 dl vörösbor
  • 2 ek cukor
  • citromhéj, fahéj, szegfűszeg
  • 20 g paradicsompüré
  • 2 dkg liszt
  • megmaradt pecsenyelé


A pulykát megmossuk, megtisztítjuk, kívül-belül megsózzuk. A vízbe áztatott, kiszorított zsemlét összekeverjük az őrölt hússal, a főtt, összetört gesztenyével, a 2 tojással, vajjal. Sózzuk, borsózzuk, majoránnát és őrölt szerecsendiót adunk hozzá. A szalonnát szeletekre vágjuk. A pulykát megtöltjük a gesztenyés töltelékkel, cérnával összevarjuk. Befedjük a szalonnaszeletekkel, lefedve sütőben két és fél órát sütjük. Ezután levesszük a fedőt, a szalonnaszeleteket félretesszük és a pulykát pirosra sütjük, időnként a pecsenyelével locsolgatjuk.
Egy kis vajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a felaprított gombát és a hosszú szemű rizst, felöntjük 7,5 dl sós vízzel, 20 perc alatt puhára pároljuk.
Az aszalt szilvát felöntjük a vörösborral, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesítjük. 15 percig főzzük.
A paradicsompüréből, lisztből és a megmaradt pecsenyeléből szószt főzünk.
Ha kész a pulyka, aszalt szilvával, gombás rizzsel és paradicsompürével tálaljuk.

Ez az eredeti recept, de mivel aszalt szilvát nem kaptam, ezt kihagytam, és a paradicsompüré sem vonzott, helyette készült az alma-cékla saláta. De nagyon finom volt, a gesztenyés töltelék és a pulyka íze jól talál, a gombás rizs is kitűnő.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: