2010. április 30., péntek

Napraforgó kalács


Edithnél láttam meg először a napraforgó kenyeret. Sőt, nem csak láttam, meg is kóstoltam :) Nagyon fincsi volt, és a dizájn az valami csodálatos. Csak hogy én ilyen komplikált műveletnek nem mertem nekifogni. Aztán amióta itt vagyunk, sokkal több mindent kipróbáltam sütés terén, például első kenyér, első kalács, első briós. Ha ezek sikerültek, gondoltam megpróbálom a napraforgó kenyeret is. És a múltkor láttam Edithnél a napraforgó kalácsot. Na ez már jobban meggyőzött, mert az édes sütik nálunk jobban mennek, hamarabb fogynak.

Hozzávalók:
  • 700 gr liszt (nekem így túl lágy lett, ezután kicsit többet teszek)
  • 250 ml tej 
  • 125 ml olaj
  • 2 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 100 gr cukor
  • 1 tk.só
Egyéb:
  • 70 gr olvasztott margarin a kenéshez
  • fahéjas porcukor a szóráshoz 
  • 1 tojássárgája
  • 30 ml tej
  • szezámmag
A hozzávalókból szép tésztát dagasztott a gép. Miután megkelt, elosztottam két részre. Az egyik felét 5 cipóra, a másikat 6-ra osztottam. Az öt cipót kinyújtottam 22 cm-es körre, megkentem az olvasztott margarinnal, megszórtam a fahéjas porcukorral.


Egymásra raktam őket, az utolsót nagyobbra nyújtottam, hogy befedje a többit oldalt is. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyeztem, a közepét bevagdostam nyolc cikkre és kifele hajtottam.


A hat kisebb cipóból öttel ugyanígy jártam el, ezeket 14 cm-es körré nyújtottam, a már meglévő szirmok  közé tettem, és azt is szirmokká változtattam.  Illetve ötöt tettem volna, ha Barnika egyiket el nem cseni. Így a belső szirmoknak csak négy rétege van, mert Barnikának külön kalács kellett.


A megmaradt hatodik kis cipó lett a napraforgó közepe. Edithnél több fázisfotót találtok.


Lekentem a tojássárgájával elkevert tejjel és megszórtam szezámmaggal, a közepére a megmaradt fahéjas porcukrot szórtam. Előmelegített sütőben készre sütöttem. Nem mértem az időt, kb. 50-55 perc volt. A hőfokot állandóan utánaigazítottam, mert az alja jobban sült. De végül finom lett. Kicsit kicsi volt neki a sütő, alig tudtam kivenni belőle :)

2010. április 29., csütörtök

Öregtésztás kenyér és töltött cipó


Ahogy este hazahoztuk a dagasztógépet, ki is próbáltam. De nem akartam én éjjel sütni, nem nem. Így hamar kaptam az alkalmon, és öregtésztát készítettem. Már rég akartam így kenyeret sütni, de sosem volt türelmem kivárni azt a 10-12 órát amennyit az öregtészta kell üljön.
Az öregtészta Limara receptje nyomán készült, a kenyér is az ő "jól bevált fehérkenyere".

Öregtészta hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 ek. olaj
  • 1 tk.cukor
  • csipet só
  • 3 dl langyos víz
Betettem a tálba a hozzávalókat, és 15-20 percet dagasztottam.  A tálban hagytam kelni, és éjszakára a hűtőbe tettem. Azt vártam, hogy túlkel és összeesik reggelre, de ehhez képest csak nőtt és nőtt. Kicsit átgyúrtam, és mivel 85 dkg lett, négyfele osztottam, hármat zacskókba tettem és a hűtőbe raktam. Állítólag egy hétig eláll, de én ma is néztem, és csak kel és kel. Nem tudom, vajon így kell viselkedjen?

A kenyér minden esetre nagyon finom lett, puha könnyű, ehhez képest a többi kenyér amit sütöttem tömörnek tűnik (pedig nem az :).

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2,7 dl langyos víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek.olaj
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 20-25 dkg öregtészta
  • csipet aszkorbinsav (ez nekem nem volt)
 A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztottam, és két részre osztottam. Az egyik feléből készült a fehérkenyér, a másik feléből pedig 4 cipót készítettem, amibe sajtot és szalámit tettem. Nagyon fincsi lett, a kenyér pedig olyan puha, hogy alig tudjam éles késsel felvágni (kellene vegyek egy jó kenyérvágó kést).

2010. április 28., szerda

Paradicsomszószos húsgombóc sült krumplival

Gombóc formájú fasírtot készítettem, és persze nem fogyott el mind (egyszerre mindig egy fél kiló őrölt húsból készítem). Másnap, hogy kicsit feldobjam, paradicsomszószt készítettem mellé. Köretnek pedig fűszerezett sült krumplit tálaltam. Nagyon finom lett, egyszerű és nagyszerű. A sült krumplit mindig  a sütőben készítem, négybe vágom a meghámozott krumplikat, és megszórom mindenféle zöldfűszerrel, sóval, borsóval, kis olajat öntök rá a tepsiben, és kézzel jól összekavarom. Ez a legegyszerűbb sült krumpli, de szerintem a legfinomabb is. Mivel nem vagyok nagy húsrajongó, egyikünk sem az, a krumpli mindig hamarabb elfogy :) A fasírtot őrölt húsból készítem (500 gramm), hozzáteszek két szelet vízbe áztatott és kicsavart kenyeret, egy tojást, sóval, borssal, fokhagymával, petrezselyemzölddel ízesítem. Összedolgozom, gombócokat formázok belőle és egy újnyi olajban megsütöm. A paradicsomszószt sürített paradicsomból és rántásból készítem, sóval, cukorral ízesítem.
Képen sem mutat rosszul:

2010. április 27., kedd

Spanyol briós lépésekben


Tegnap újra brióst sütöttem, nagyon finom puha könnyű lebegős brióst. Most le is fényképeztem, hogy hogyan készül. Ezúttal Limara vaníliás briósának receptjét használtam, de vaníliarudam nem volt, aminek a magját kikaparjam, így vaníliás cukrot tettem bele. Tölteléknek fahéjas cukrot használtam.

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 1 tk. só
  • 3-4 ek. cukor
  • 3 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 3 ek. olaj
  • 3 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő
Töltelékhez:
  • 15 dkg margarin
  • 5 ek. porcukor
  • fahéj
A hozzávalókból lágy, jól nyújtható tésztát dagasztottam, 1-2 órát kelni hagytam. Mikor megkelt, 16 részre osztottam (így volt a legkönnyebb egyformán elosztani, de így is elég nagyok lettek a briósok).
Minden gombócot oválisra nyújtottam, megkentem a puha margarinnal, majd megszórtam a fahéjas porcukorral.


Feltekertem, és pihenni hagytam míg az összes elkészült.


Ezután csigavonalban felcsavartam őket, a végét ellaposítottam és a csiga alá dugtam.


Sütőpapírra helyeztem és 175 fokon 20 percet sütöttem. Olyan finom lett, hogy a megsült briósról nem volt időm fotót készíteni, de felteszem a régit :)

2010. április 26., hétfő

Pizzakoszorú

Szombat délután pizzát sütöttem, egyenesen négyet, mert ugye most sokan vagyunk itt a lakásban. Nincs is alkalmam olyan gyakran sütni mint azelőtt, főleg, hogy egész nap azzal foglalkozom, hogy lakás keresek magunknak, sajnos egyelőre kevés sikerrel. Furcsák ezek a németek, ha két vagy két és fél szoba van "csak", ami ugye 45-55 négyzetméter, azt nem adják ki családnak, mert hogy az túl kicsike nekik. Csak egy személynek adják ki. Hiába mondjuk hogy az nekünk bőven elég, főleg hogy eddig 15 négyzetméterünk volt, és egy háromszobást amúgy sem tudnánk kivenni 5-600 Euróért, a válasz "nem". Na szóval ezzel szórakozom délelőtt, a főzés-sütés helyett.
De szombaton már nagyon kellett sütni (különben ma is sütöttem kenyeret, azt rendszeresen sütöm), és eszembe jutott az Edithnél látott pizzakoszorú. Egyik pizzát készítettem csak így, a többi normál kerek lett (csak éppen elfelejtettem őket lefotózni). A tésztát sima kenyértésztából gyúrtam, és megpakoltam az ízlésem szerint, no meg aszerint ami itthon volt, mert a kukoricakonzerv az üzletben maradt :)

Hozzávalók (4 nagy pizzához):
  • 60-70 dkg liszt
  • 30 gr élesztő (nekem csak száraz volt most, 1 tasak)
  • 2 teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • langyos víz (nem mértem, hanem szemre, hogy lágy tésztát kapjak, kb.4 dl)
Tetejére:
  • pizzaszósz vagy ketcsup
  • oregánó
  • dinsztelt gomba
  • szalámi vagy sonka
  • zöldhagyma
  • paradicsom
  • kukorica (akinek van otthon, nem mint nekem :)
  • reszelt sajt
    Ezekből lágy tésztát dagasztottam, egy órát kelni hagytam (amíg duplájára kelt). Négy részre osztottam, kinyújtottam őket szép kerekre, 30-35 cm átmérőjűre, és tettem rá pizzaszószt (lehet ketcsup), dinsztelt gombát, megszórtam oregánóval, ráhelyeztem a karikára vágott szalámit, az apróra vágott zöldhagymát, paradicsomot, tetejére szórtam a reszelt sajtot. Előmelegített sütőben 250 fokon 15 percet hagytam sülni.

    2010. április 17., szombat

    Nutellás csokitorta


    Szerdán nagyon megkívántam a csokitortát. Nem tudom miért, nem igazán szokott ennyire rám jönni valami. Szóval benéztem mindenkihez, egy kis tortaötletért, persze az itthon levőkhöz is kellett igazítani a receptet. Végül Chef Viki nutellás csokitortájára esett a választás, a receptet nem írom be, nála megtaláljátok. Annyit változtattam, mivel nem volt étcsokoládém itthon, hogy a tetejét megkentem nutellával és pirított mandulaforgáccsal szórtam meg. Nagyon fincsi lett, még sokszor fogom sütni.

    Itt a megsült, finoman illatozó, hűlő torta.

    Itt már megkentem a nutellával és megszórtam a mandulaforgáccsal.

    2010. április 15., csütörtök

    Teljes őrlésű kenyér


    A minap nézelődtem a lisztek között, amikor megakadt a szemem pár érdekességen. Fél kilós kiszerelésben volt ott sokféle kenyérliszt: teljes őrlésű, rozsliszt, krumplis kenyérnek való, magos satöbbi. Benne van minden, még az élesztő is, sőt, többféle liszt, burgonyapehely, még aszkorbinsav is. Csak langyos vizet kell hozzáadni, s máris dagasztható a kenyértészta. Vettem kétfélét, teljes őrlésűt és krumplisat, a tegnap kipróbáltam a teljes őrlésűt. Nagyon finom kenyér lett belőle, tettem a tésztába meg a tetejére napraforgómagot is. Ebben fehérliszt, teljes őrlésű és rozsliszt keveréke volt, aszkorbinsav, folsav, száraz élesztő, cukor.


    Dagasztottam, kelni hagytam, elég volt neki egy óra, formáztam és kis kalácsformában megsütöttem.

    2010. április 14., szerda

    Krumplisaláta

    Tegnap nagyon megkívántam a krumplit, de nem akartam szalmakrumplit, vagy krumplipürét készíteni. Inkább valami majonézes változat vonzott. Így megfőztem a krumplit héjában, vártam amíg kihűlt és megpucoltam. Felvágtam kockákra, és belepakoltam mindent, amit a hűtőben találtam. Fincsi lett.

    Hozzávalók két személyre:
    • 4-5 közepes főtt krumpli
    • 100 gramm saj
    • 4-5 gombóc fasírt
    • 1 kisebb uborka
    • 3 db koktélparadicsom
    • 100 gramm olívabogyó
    • 2 kanál tejföl
    • 2 kanál majonéz
    • só, bors
    A hozzávalókat felkockáztam, összekavartam, és már ettem is :) Illetve előtte fényképeztem :)

    Kedvenc ebédem

    Ez az egyik kedvenc ebédem, habár sokszor nem készítem, mert nem a legegészségesebb. Viszont nagyon finom.
    Szóval az ebéd: szalmakrumpli (sült hasábburgonya) rántottával. Mennyiségek nincsenek, mindenki annyit készít amennyit meg tud enni. Amikor kész a szalmakrumpli, kiszedem az olajból, átteszem egy tepsibe és a felvert ízesített tojást ráöntöm. Általában három-négy tojásból készítem. Addig kavargatom, amíg a tojás megsül. Savanyú uborkával a legfinomabb.

    2010. április 12., hétfő

    Tejszínes tavaszi főzelék

    Valami könnyű kis ebédre vágytam, nem akartam túlterhelni a gyomrom, s eszembe jutott, hogy vettem csütörtökön 4 db kis zucchinit. Így hamar megnéztem mi akad még a hűtőben, s már körvonalazódott az ebéd.

    Hozzávalók:
    • 4 db kissebb zucchini
    • 5 db sárgarépa
    • 4-5 db közepes nagyságú krumpli
    • 2 fej hagyma
    • 1 doboz tejszín
    • 3 kanál liszt
    • 0,5 l tej
    • só, petrezselyemzöld ízlés szerint
    • pici olaj
    Megpucoltam, felkarikáztam a sárgarépát, felvágtam a hagymát is nagyobb darabokra és pici olajban odatettem dinsztelni.


    Addig meghámoztam a krumplit és zucchinit is, először karikára aztán csíkokra vágtam fel őket. Ahogy a sárgarépa kicsit puhulni kezdett, beletettem a krumplit, utoljára hagytam a zucchinit. Kis vizet öntöttem rá, hogy párolódjon. Mikor mind puhára főttek, eresztéket (habarást) készítettem a lisztből és a tejből, ezzel sürítettem be a főzeléket. Sóval, petrezselyemzölddel ízesítettem, és a végén beleöntöttem a tejszínt is. Ha túl sűrű, lehet még tejet önteni bele, amíg jó lesz. Hát ebből a mennyiségből lett egy jó nagy fazékkal.


    Tükörtojással ettük.