2011. március 31., csütörtök

Streuselkuchen (Morzsatorta)

Itt Németországban sok ilyet láttam, most pedig a barátnőm szülinapján is megkóstoltam, el is kértem a receptet :)
Tulajdonképpen tejszínes kavart süti, rajta bármilyen gyümölcs, tetején morzsa.


Én most meggyest készítettem, eredetileg tehéntúrós meggyes lett volna, de féltem, hogy akkor már túl magas lesz. A kerek 26 cm-s formában készítettem, és csak fél adag tésztával, így is nagyon magas lett.
Bármilyen gyümölccsel nagyon finom, kóstoltam már rebarbarával és almával is.

Hozzávalók (eredeti recept):
  • 2 doboz tejszín (egyenként 200 g)
  • 1 pohár tejföl (200 g)
  • 5 tojás
  • 1,5 pohár cukor (a tejföl poharával mérve)
  • 4 pohár liszt (a tejföl poharával mérve, 1 pohár kb.130-150 g)
  • 2 sütőpor
Hozzávalók (a 26 cm-s formába):
  • 1 doboz tejszín (200 g)
  • 100 g tejföl
  • 3 tojás
  • 0,8 pohár cukor
  • 300 g liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 üveg meggy (a fél adaghoz)
  • olaj (1 rész)
  • cukor (1 rész)
  • liszt (2 rész)
A tojást habosra kavartam a cukorral, majd hozzáadtam a tejfölt és tejszínt, végül a sütőporral elkavart lisztet. Jól eldolgoztam, majd a kerek formába öntöttem. Rárakosgattam a leszűrt meggyet, majd végül a morzsát. A morzsához lisztet öntünk egy tálba, cukrot kavarunk hozzá, majd fokozatosan öntjük bele az olajat és kézzel kavargatjuk, amíg kisebb nagyobb gömböcskékké áll össze. Nincs hozzá pontos receptem, azt hiszem az enyémhez is túl kevés olajat tettem, mert kicsik voltak a morzsák. De így is finom volt.


4 megjegyzés:

Kreagora írta...

Vár nálam egy díj. Meg is tarthatod, de tovább is adhatod. :-)

http://kreagora.blogspot.com/2011/04/dij-prize.html

Üdv:
Melinda

Sz. Zita írta...

Nagyon szépen köszönöm :)
Tovább fogom adni, de csak egy hét múlva, mert most jönnek a szüleim és a tesóm látogatóba hozzánk, el leszek foglalva :)

Anazar írta...

Nagyon jól mutatnak a lesüllyedt meggyek ;-)

Sz. Zita írta...

Köszönöm, Anazar, nagyon finom is :)