2010. szeptember 10., péntek

Rozsliszttes napocska kenyér

Tegnap újra kenyeret sütöttem, de arra gondoltam, hogy most cipók formájában sütöm, és így újabb napocska kenyér lett. És kicsit barna is lett, kipróbáltam rozsliszttel, tömöttebb tészta lett az eredmény, de így is nagyon finom.


Hozzávalók:
  • 400 g fehér liszt (én Lidl-est használok, nagyon jó)
  • 100 g rozsliszt
  • 20 g burgonyapehely
  • 1 tasak száraz élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 1,5 kiskanál só
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 dl langyos víz
  • kis joghurt
  • magok
A hozzávalókat kimérjük és dagasztógép segítségével gyönyörű rugalmas tésztát dagasztunk belőle 10 perc alatt. Kelni hagyjuk, miután duplájára kelt, 6 részre osztjuk, és cipókat formálunk belőle. Egy kerek formába rakosgatjuk őket, egyet középre, a többit pedig szépen körbe elosztva. Ismét kelni hagyjuk egy fél órát, majd a tetejét joghurttal lekenjük és megszórjuk magokkal ízlés szerint (mák, szezámmag, napraforgómag, lenmag, mandulaforgács). Előmelegített sütőben 180 fokon 50 percet sütjük (vagy amíg szép piros lesz a teteje).
Fűszeres, sárgarépás, párolt bélszín mellé ettük.

2 megjegyzés:

Gál Edith írta...

De jól néznek ki!! :)

Zita írta...

Köszi Edith, finomak is :)