2011. február 25., péntek

Töltött krumpli

A pszichowellness-konyhán láttam ezt a finomságot, hamar ki is próbáltam. Igaz, kicsit másítottam a recepten, de biztosan ugyanolyan finom maradt :)


Hozzávalók:
  • személyenként 3-4 db krumpli
  • 1 ek olaj
  • petrezselyemzöld
  • fokhagyma
  • só, bors
  • füstölt sajt
  • szalámi

Az eredeti receptben nincs szalámi, de én tettem bele egy kicsit, hogy másnak is jó legyen :)
A krumplit héjában megfőzzünk, megpucoljuk. Közepét kivájjuk, összetörjük, összekeverjük az olajjal, a fűszerekkel és az apróra vágott szalámival. Ezzel megtöltjük a krumplikat, tepsire helyezzük és reszelt sajtot szórunk rá. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tetején a sajt megpirul.


Jó étvágyat!

2011. február 21., hétfő

Sült csirkecomb zöldségekkel

Mostanában nem volt sok időm, főzni sem. A kisfiam beteg, négy nap láz után kiderült, hogy középfül gyulladás. Ezen kívül van most munkám, amivel időre kész kell legyen, emiatt nem is írtam ide az elmúlt másfél hétben. Ha ilyen kevés az idő, ez a recept ideális. Nincs sok gond vele, és egy óra alatt megsül a sütőben, nem beszélve arról, hogy nagyon finom :)


Hozzávalók:
  • 6 egész csirkecomb
  • só, bors, pirospaprika és bármilyen egyéb fűszer amivel ízesíteni szeretnénk a csirkét
  • sárgarépa
  • hagyma
  • krumpli
  • petrezselyemgyökér
  • sütőzacskó 
A csirkecombokat megmossuk, megnyúzzuk (nálunk senki sem eszi meg a bőrét), fűszerezzük, zacskóba tesszük és lezárjuk. Én jobban szeretem zacskóban sütni, mert hamarabb megsül, nem kell olaj hozzá, finom, omlós, puha hús lesz. Egy tepsire helyezzük, és köré tesszük a megpucolt, nagy darabokra felvágott zöldséget. Egy óra alatt puhára sütjük.
A sült zöldségek ötlete Annától van, köszönöm :)


2011. február 9., szerda

Sárgarépás csirkemellragu krumplipürével


Olyan jól hangzik az, hogy "ragu". Már adtam is a nevet a mai ételnek, mire eszembe jutott, hogy nézzem meg, egyáltalán mit is jelent pontosan a "ragu" szó. Végül nem lőttem mellé, tényleg ragut főztem :)
Wikipédia:
"A ragu (franciául ragout, angolul ragout, németül ragout, olaszul stufato) olyan húsétel, amelynek az állaga leginkább a magyar pörköltökhöz, tokányokhoz hasonlít, de a húst nem csíkokra (nem tokányra vágva), hanem apró kockákra (ragura vágva) darabolják, és fűszerpaprikát nem tesznek bele. A ragut ellentétben a pörkölttel nem pirítják vissza többször a zsírjára, másként fogalmazva a ragu, apróra vagdalt hús (vagy gomba) sűrű, fűszeres lében.
A raguk közös jellemzője, hogy az egyforma kockákra vágott alapanyagok sűrű szaftos étellé főnek.
A raguhoz a hús vágási felületének simának kell lenni, mert minimalizálni kell azt a felületet, melyen kiszöknek az értékes húsnedvek. A hagyományos tokányravágás (a vékony csík és „aprópecsenye”) nem alkalmas a jó minőség eléréséhez, a húskockákat legalább 2-3 centiméteres kockákra vágjuk, de még jobb, ha ennél is nagyobbak a húsdarabok. Egy ragu annál jobb és finomabb, minél hosszabb idő alatt főnek össze az ételhez felhasznált alapanyagok. A ragu konyhatechnikai eljárása alapvetően a párolás, ami jóízű, puha, „zaftos" ételt eredményez. A kevés zsiradékban történő elősütés által keletkezett, jóízű pörzsanyag és a kevés folyadékban, fedő alatt történő főzéssel készült ragu, finom és puha lesz. Megszámlálhatatlan ragu létezik, csak a felhasználható alapanyagok száma és minősége szab határt a raguk sokféleségének."

És ez a ragu tényleg omlósan finom, fűszeresen szaftos :)


Hozzávalók:
  • 500 g csirkemell
  • 5 szál sárgarépa
  • 1 nagy fej hagyma
  • só, bors, fokhagyma
  • 2-3 kanál olaj
  • 1 kg krumpli
  • kis margarin
A csirkemellet feldaraboljuk nagyobb darabokra (3 cm-s kocka), a sárgarépát megpucoljuk, 2-3 darabba vágjuk. A hagymát apróra vágjuk. Egy nagyobb lábosban megpirítjuk a csirkemelldarabokat egy kis olajon, majd hozzáadjuk a hagymát és azzal is pirítjuk 5 percet. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, fűszerezzük. Ha felfőtt, lassú tűzön főzzük tovább 2 órán át.
Azalatt elkészítjük a krumplipürét.
Savanyú uborkával tálaljuk (vagy ki mivel szereti :).

2011. február 2., szerda

Gyümölcstorta

Ez a legegyszerűbb torta, amit készítettem. Ha egy gyors tortára vágytam, ez készült el hamar. Volt idő, mikor minden szülinapra ezt készítettük (a felnőtteknek, mert a gyerekek azért szebbet érdemelnek :)).
A recept a nagynénémtől, Rózsikától van, aki nagyon dicsérte, azt mondta, ez olyan recept, amit még ő sem tud elrontani (aki ismeri, tudja, hogy utál sütit készíteni :)). A férjem is ezt szereti a legjobban. Amíg Barnikával terhes voltam, főleg az elején, amikor rosszul voltam, és a konyha közelébe sem mentem, férjem ezt a torát és a pizzát készítette előszeretettel (minden héten).


Nem kell nagy dologra várni, piskótatészta gyümölccsel és pudinggal. Az előbbi desszert is azért készült, mert a három konzerv gyümölcs sok volt a tortára.
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojássárgája
  • 10 kanál víz
  • 10 dkg liszt
Tetejére:
  • vegyes gyümölcs (banán, barack, meggy, ananász stb.)
  • 1 vaníliás vagy kakaós pudingpor
  • 3 kanál cukor
  • 5 dl tej
A cukrot a tojássárgájával habosra kavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, simára kavarjuk, majd hozzáadjuk a vizet. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük, hozzáadjuk a masszához. Egy gyümölcstortaformát (aminek mélyedés van a tetején) margarinnal kikenünk, majd kis liszttel megszórjuk, beleöntjük a tésztát, előmelegített sütőben szép barnára sütjük.
Ha kihűlt a lap, rádobáljuk a gyümölcsöket, majd ráöntjük a megfőzött pudingot. Ha teljesen kihűlt, szeleteljük. Tejszínhabbal díszíthetjük.


2011. február 1., kedd

Gyümölcs pudinggal

Ez egy egyszerű, de nagyon finom desszert.


Nem kell hozzá csak egy meggykompót, ananászkompót és barackkompót, egy puding, 3 ek cukor és fél liter tej.
A pudingot megfőzzünk a cukorral és tejjel, a gyümölcsöket elosztjuk a poharakban, majd ráöntünk egy kis pudingot is. Az eredmény gyönyörű és finom :)

2011. január 28., péntek

Díj

 
Díjat kaptam, egyszerre Katitól és Edithtől is. Nagyon kedvesek vagytok, mégis kicsit úgy érzem, nem érdemlem meg :) Nagyon megtisztelve érzem magam.
A díjjal természetesen szabályok is járnak, íme:

- Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-blog képet, és másold be ezt az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.

Nos itt jönnek akkor a blogok, akiknek továbbadnám a díjat:
Fogadjátok szeretettel tőlem ezt a díjat :)


2011. január 27., csütörtök

Töltött tojás

Szilveszterre készítettem. Hamar megy, nem kell sokat dolgozni vele, és Isti nagyon szereti. Mégis ritkán készítek, mert nehéz étel.


Hozzávalók:
  • 10+1 tojás
  • 1 kis pástétom (100 g)
  • 1 tejföl (200 g)
  • 2 dl olaj
  • 1 kanál mustár
  • só, bors
A 10 tojást odatesszük főzni. Azalatt a megmaradt tojásból a mustárral és az olajjal majonézt kavarunk. Ha kihűlt a keményre főtt tojás, óvatosan megpucoljuk, és hosszában félbe vágjuk őket. Kivesszük a sárgáját, egy tálban elkeverjük a sárgáját a pástétommal, sózzuk, borsózzuk. Ezzel töltjük meg újra a fehérjét, és szépen a tányérra helyezzük őket körben. Én úgy szoktam, hogy egyszer elhelyezem a tojásfehérjéket üresen a tányéron,  hogy tudjam, melyik hova kerül, mert megtöltve már nem olyan könnyű tologatni-helyezgetni őket, meg utána törölgetni az ottmaradt tölteléket (de ez csak az én fixem, hogy egyenlő távolságra legyenek egymástól :). Ebből a mennyiségből két lapostányér szokott megtelni. A megmaradt tölteléket összekavarjuk a majonézzel és a tejföllel, és a tányér közepébe öntjük. Petrezselyemzölddel, pirospaprikával díszítjük.

2011. január 21., péntek

Donut maker

És akkor, hogy mindenféle sütőm meglegyen, megvettem az Aldiban ezt az ügyes mini donut készítőt. Az a jó benne, hogy nem olajban kell ezután megsüssem a donutokat.



Ezúttal is a csomagban levő receptet használtam, nagyon finom lett.

Hozzávalók:
  • 2 csésze liszt
  • fél csésze cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • fél csésze tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 ek olaj
A tojást elkavarjuk az olajjal és a tejjel, majd hozzáadjuk a lisztet, cukrot, sütőport. A formákat csak háromnegyedig töltjük meg, mert nagyon felnő a tészta. Pár perc alatt készre sütjük, porcukrot szórunk rá.

Pancake

Mindig ilyen szép vastag, de mégis légies, puha palacsintát szerettem volna készíteni.


Az angyal hozott egy pankake sütőt, olyat, amit meg lehet fordítani, így mindkét felét könnyen megsütöm (nem mintha azelőtt olyan nehéz lett volna, de na...)


A recept a sütővel járt, ezt próbáltam ki, nem lett rossz.

Hozzávalók:
  • 1,5 csupor liszt (2,5 dl)
  • 2 kanál cukor
  • csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • 1,25 csupor tej
  • 1 kanál olaj
Elkavarjuk egymással a tojást, az olajat és a tejet, majd hozzáadjuk a többit is. Pár percet állni hagyjuk, míg a palacsintasütő melegszik, majd egy adag (fél csupor) tésztát beleöntünk.Pár percet sütjük, majd megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Mézet csorgatunk rá (vagy ki amit szeret).


2011. január 8., szombat

Gépi kenyér

Az angyal hozta ezt a kenyérsütő gépet. Egyszerű kis gép, nem márkás, olcsó is volt, tulajdonképpen próbából vettük meg, hogy vajon milyen is a kenyérsütő gép. Ennek ellenére nagyon finom kenyeret süt, kikísérleteztem egy jó receptet hozzá, addig adagoltam a vizet, amíg pont megfelelő mennyiségű lett, hogy szellős, könnyed, finom, puha kenyeret kapjak. Gondolom ez mindenkinél változik egy kicsit, más-más géphez más-más mennyiségű folyadék kell. Nagy segítségemre volt ebben szomszédnőm, Edith és Limara blogja. Köszönöm.
Itt a "kis" gép:



És most pedig a kenyér:
Hozzávalók:
  • 450 g liszt
  • 150 g tk liszt
  • 15 g élesztő
  • 2 ek burgonyapehely
  • 2 ek olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 teáskanál só
  • 160 g joghurt
  • 230 ml víz
A kenyérsütő gépbe rakom sorban az élesztőt, a lisztet, a burgonyapelyhet, a cukrot, a sót, ezeket kicsit elkavarom a liszttel, aztán az olajat, a joghurtot és a vizet. Három és fél óra, mire megsüti, és utána még egy órát melegen tartja, ha kell. Előre is be lehet tervezni a sütést, ha reggelre akarjuk a frissen sült kenyeret, 13 órát lehet tolni a sütést. Eddig ez a kenyér tetszik nekem a legjobban, tk liszttel finomabb lett, mintha csak  fehér lisztet használnék.