Edithnél láttam meg a gyönyörű epres máktortát, és rögtön el akartam készíteni. Persze első körben fenn is akadtam a mák darálásán, nem volt mivel, de végül kaptam az üzletben darált mákot. Nem vettem csak egy tasakkal (200 g), mert nem emlékeztem, mennyi kell, így kicsit kisebb tortám lett, átszámoltam a mennyiségeket, és 20 cm-s ügyes kis tortát készítettem. Én most ehhez a tortához írom le a receptet, a 26 cm-s receptje Mohánál található. Nagyon köszönöm a receptet, fincsi volt a torta.
Hozzávalók:
Lapok:
A fehér krémhez a tejből és grízből tejbegrízt főzünk, hűlni hagyjuk. A vajat a porcukorral és az ízesítőkkel habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt is.
A meggyes krémhez leszűrjük a meggyet, kimérünk 1,5 dl meggylevet, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, citromhéjat, besűrítjük az étkezési keményítővel, a végén hozzáadjuk a meggyet is, főzzük együtt kicsit.
Mikor minden kihűlt, összeállítjuk a tortát, lap-meggyes krém-lap-fehér krém-lap meggyes krém-lap stílusban. Tetejére porcukrot szórunk, egy éjszakára a hűtőbe rakjuk, amíg a krémek jól megdermednek.
Amit változtatnék rajta a következő alkalommal, az az, hogy kihagynám belőle a citromhajat, szerintem túl elnyomta a meggy ízét. De ennek ellenére a torta pillanatok alatt elfogyott :)
Hozzávalók:
Lapok:
- 6 tojásfehérje
- 200 g cukor
- 200 g darált mák
- 1,7 dl tej
- 1,5 ek gríz
- 60 g vaj
- 40 g porcukor
- fél citrom reszelt héja
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 üveg meggy (400 g)
- 1,5 dl meggylé
- 30 g étkezési keményítő
- fél citrom reszelt héja
- 2 ek cukor
- őrölt fahéj
A fehér krémhez a tejből és grízből tejbegrízt főzünk, hűlni hagyjuk. A vajat a porcukorral és az ízesítőkkel habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt is.
A meggyes krémhez leszűrjük a meggyet, kimérünk 1,5 dl meggylevet, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, citromhéjat, besűrítjük az étkezési keményítővel, a végén hozzáadjuk a meggyet is, főzzük együtt kicsit.
Mikor minden kihűlt, összeállítjuk a tortát, lap-meggyes krém-lap-fehér krém-lap meggyes krém-lap stílusban. Tetejére porcukrot szórunk, egy éjszakára a hűtőbe rakjuk, amíg a krémek jól megdermednek.
Amit változtatnék rajta a következő alkalommal, az az, hogy kihagynám belőle a citromhajat, szerintem túl elnyomta a meggy ízét. De ennek ellenére a torta pillanatok alatt elfogyott :)
1 megjegyzés:
Nagyon gusztán néz ki, nagyon szeretem a mákos sütiket!Kérek egy szeletet :)
Megjegyzés küldése