2011. január 8., szombat

Gépi kenyér

Az angyal hozta ezt a kenyérsütő gépet. Egyszerű kis gép, nem márkás, olcsó is volt, tulajdonképpen próbából vettük meg, hogy vajon milyen is a kenyérsütő gép. Ennek ellenére nagyon finom kenyeret süt, kikísérleteztem egy jó receptet hozzá, addig adagoltam a vizet, amíg pont megfelelő mennyiségű lett, hogy szellős, könnyed, finom, puha kenyeret kapjak. Gondolom ez mindenkinél változik egy kicsit, más-más géphez más-más mennyiségű folyadék kell. Nagy segítségemre volt ebben szomszédnőm, Edith és Limara blogja. Köszönöm.
Itt a "kis" gép:



És most pedig a kenyér:
Hozzávalók:
  • 450 g liszt
  • 150 g tk liszt
  • 15 g élesztő
  • 2 ek burgonyapehely
  • 2 ek olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 teáskanál só
  • 160 g joghurt
  • 230 ml víz
A kenyérsütő gépbe rakom sorban az élesztőt, a lisztet, a burgonyapelyhet, a cukrot, a sót, ezeket kicsit elkavarom a liszttel, aztán az olajat, a joghurtot és a vizet. Három és fél óra, mire megsüti, és utána még egy órát melegen tartja, ha kell. Előre is be lehet tervezni a sütést, ha reggelre akarjuk a frissen sült kenyeret, 13 órát lehet tolni a sütést. Eddig ez a kenyér tetszik nekem a legjobban, tk liszttel finomabb lett, mintha csak  fehér lisztet használnék.


5 megjegyzés:

sedith írta...

Örülök, hogy jó a géped!
Érdekes, nekünk is jobban ízlik az a kenyér, amelyik valamilyen teljes kiőrlésű lisztből készül, mármint azzal is, mint a csak tiszta fehér. És jobban is sikerül.
Én kipróbáltam tejjel, tejszínnel és tejföllel is, de az, ami csak vízzel készül, jobb szokott lenni.
Amúgy nagyjából így készítem, de kb. 20-40 nálam a tk és a kenyérliszt aránya, illetve 4 dkg olajat teszek bele, azaz kb. 4 kanállal.

Jaj, és akkor megfordítottad te is a hozzávalók sorrendjét? Már nem a folyadékkal kezded?:)Nekem most sül az egyik, hamarosan lejár, ki kell vennem. Én nem szeretem bennehagyni, mert megpuhul a héja.
Pl. beállítom a telefonomat, hogy felkeltsen, ha reggel 5-re állítom be, hogy kész legyen, kiveszem, így 7-ig, amíg kel a banda és enne, ki is hűl a rácson. :)

Küldtem mailt is, gyorsan válaszolj!:)

Puszi

Sz. Zita írta...

Szia, igen, jó a gép, és megfordítottam a sorrendet, így jobb :) Ha azonnal dagasztja, akkor nincs gond, de éjszakára hagyni úgy nem lehetett. Én is kiveszem, ahogy sípol, mert sípol, ha kész van, egyszer nem voltunk itthon, és beleizzadt, megpuhult a haja, és nem volt olyan finom.
Válaszolnék a mailre, de nem nyílik ki, valami gond van vele, küld el még egyszer. Köszi
Puszi

sedith írta...

HAhóóóóóóó!!!

Ottis írta...

Éppen ilyen gépem van nekem is!Miért jobb megfordítva, ha az alapanyagokat fordítva tesszük bele?

Sz. Zita írta...

Szia Ottis, jó a gép, ugye? Rég megvan neked? Edithtől kérdeztem a sorrendet, és mondta, hogy ő egyszer az élesztőt, majd lisztet, és aztán a folyadékot teszi a gépbe, hogy ne kezdjen el dolgozni az élesztő a vízzel, ha éjszakára ott van a gépben, mert reggelre készül a kenyér. De ha rögtön sütöd, semmi gond nincs.