2010. augusztus 29., vasárnap

Házicsoki


Olyan rég ettem igazi finom házicsokit. Gyermekkoromban mindig ez volt az egyik kedvenc édességünk. Igaz, sok minden mást nem is nagyon lehetett kapni, de ez mindig finom volt. A tejpor sem volt drága, potom árom vettük meg és szórtuk a "pufuleti"-re, hogy finomabb legyen.
Megláttam Kiskuktánál a házicsokit, olyan szépen, csábítoan sorakoztak ott egymáson, gondoltam megpróbálom. Kicsit féltem nekifogni, mert emlékem, hogy anyum ahányszor próbálta, mindig túl puha lett, úgy kellett kikanalazni a tepsiből, pedig a recept jó volt, a szomszéd cukrász nő adta, és neki mindig sikerül. Kiskukta szépen leírta, hogy hol az a pont, ahol el lehet rontani, így neki mertem fogni :) Tejport viszont elég nehezen kaptam itt, ahány üzletben jártam, mindenhol a kávéba való tejszínt akartak nekem eladni. Végül a Familában kaptam, igaz negyed kiló volt 2 Euro.

Hozzávalók:
  • 500 g cukor
  • 1,5 dl víz
  • 250 g tejpor
  • 60 g kakaó
  • 60 g vaj
  • dió, mogyoró, mazsola, kinek mi tetszik
A tejport és kakaót kimérjük, átszitáljuk. A cukrot a vízzel egy vastag falu edényben odatesszük főni. Kiskukta szerint ez az a pont, ahol el lehet rontani. Addig kell főzni, amíg egy kistányérra cseppentve gömbölyű formát vesz fel, nem folyik szét. Ha keveset főzzük, túl lágy lesz, ha sokat, túl kemény. Nem mértem pontosan az időt, de kellett 10-15 perc. Ha megvan, hozzáadjuk a tejport és a kakaót, jól elkavarjuk egy habverővel, majd hozzáadjuk a vajat és magvakat (én pergelt erdei mogyorót tettem hozzá). Szilikonos, vagy alufóliával bélelt formába öntjük és hűlni hagyjuk.


5 megjegyzés:

Ottis írta...

Hű de megkívántam, milyen rég ettem...

Sz. Zita írta...

Nagyon finom lett :) Egy a hátránya, hamar fogy.

Kiskukta írta...

Zita, ez nálunk is így szokott lenni, hamar elfogy, pedig igazán tömény édesség, de nem bírjuk tárolni. Nagyon szép lett a tied is!

Sz. Zita írta...

Köszi, Kiskukta.
Tényleg tömény, de mikor kérdeztem a férjem, hogy tegyem-e el későbbre, azt mondta inkább hagyjam ott az asztalon :D

Gál Edith írta...

Én is nagyon megkivántam!! Nagyon szépre sikeredett és biztos vagyok benne, hogy nagyon finom!!! hamarosan én is kell készitsek...