2010. augusztus 23., hétfő

Lepénykenyér és lepénypizza

Készítettem már a múltkor, piadina recept szerint, liszt, margarin, száraz élesztő, só, víz összetevőkből, de nem igazán tetszett, mert amíg frissen sülten nagyon finom és ízletes volt, mikor kihűlt, ki is száradt, kemény lett. Így kerestem egy másik receptet, és rábukkantam Dolce Vita "tökéletes lepénykenyerére". Na ez már finom kihűlve is, puha marad, és nagyon ízletes.

Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 3,5 dl natúr joghurt
  • 1 tasak száraz élesztő
  • csipet só
  • 30 g margarin
A hozzávalókat összekevertem, tettem hozzá egy kis vizet, annyit, hogy gyúrható legyen, és egy órát kelni hagytam. Kis gombócokra szaggattam, nekem 12 lett belőle. Vékonyra kinyújtottam, és serpenyőben olaj nélkül megsütöttem. Barnika csak úgy magára bevágott belőle hármat, ami azt jelenti, hogy nagyon finom lett :)


Magunknak pizzát készítettem belőle. Illetve pizzafélét, mert a feltét olyan lett, mint amit Edithnél láttam a töki pomposnál, kis hagymát dínszteltem, bacont vágtam fel vékonyra, megpirítottam a hagymán. Sajtot reszeltem, tejfölt kentem a lepénykenyérre, és tettem rá a hagymás baconból. Tehát csak majdnem pizza, mert ez vékony alapon volt. Isti is dicsérte. Harapott egyet, kérdem "milyen?", mondja jó. Gondoltam, na ez sem ízlik neki. Aztán csak hallottam a konyhában, még két három harapás után, hogy "ez jó, te", aztán megint :))


Szóval bátran ki lehet próbálni!

2010. augusztus 21., szombat

Szülinapi torta, ajándék


Csütörtökön volt a szülinapom. S mivel az enyém, hát akkor a kedvenc tortámat sütöttem. Nem szeretem annyira a lappal krémmel összeállított tortákat. A sajttorta a legfinomabb, amit eddig ettem. Tehát sajttorta lett. Most kicsit másabb, mert nem volt kekszem, így 300 g lisztet dolgoztam össze kis sütőporral, 2 kanál cukorral, 200 g lágy margarinnal. Ezt belenyomkodtam a tepsi aljába és oldalára. 10 percet sütöttem, addig készült a lényeg :) Itt is kicsit más lett, mert ami otthon volt, abból készült. Így tettem bele 250 g tehéntúrót, 200 g krémsajtot, 200 g tejfölt, 2 dl tejszínt, 3 kanál lisztet, 3 tojást, 180 g porcukrot. Mixerrel dolgoztam össze, és a tojást egyenként adtam hozzá, viszont túl sokat kavartam, mert a végén folyékony lett az egész. Gondolom a tejszín miatt. Na kétségbe is estem, hogy ebből már nem lesz semmi, de azért ráöntöttem a tésztára, és betoltam a sütőbe. 15 percet 180 fokon hagytam, aztán kb.40 percet 160 fokon. Közben még az oviba is elmentem Barnika után, méghozzá gyalog, mert Isti álláskeresésben volt. Mire hazaértünk, szép barna volt a teteje, nem is repedezett meg az alacsony hőfokon. Még rezgett egy kicsit, de hagytam ott a sütőben kihűlni fokozatosan. Délután 5 körül szeleteltem, de akkorra már szépen megszilárdult. Meggyöntetet készítettem a tetejére. És persze hamar elfogyott, még Barnika is evett belőle, pedig máskor egy sütit sem akar megkóstolni.


Délután megérkezett Isti is a vásárlásból, egy gyönyörű szép cserepes virággal, Spathiphyllum, azaz Vitorlavirág:


És persze külön kérésre, a várva várt botmixerem :)


Egy üveg pezsgőt is hozott, hogy kellemesen teljen az este :) De végül a pezsgőzést félretettük, mert úgy beszéltük meg, hogy azt majd akkor bontjuk ki, ha lesz Istinek munkahelye, azzal ünnepeljük meg. Úgyhogy tegnap meg is ittuk :)))) Bővebben erről majd hétfőn nyilatkozom :)

Meggyes pite

Szerdán készült. Csak úgy. Néztem, hogy mit főzzek, mit főzzek?? Á, inkább sütök :)
Tehát ezt ettük.


Most másfél adag tésztával sütöttem, így pont jó lett. A receptet már felraktam itt, úgyhogy most nem rakom fel ismét.

2010. augusztus 18., szerda

Arroz con pollo

Ha már nem vettem részt Edith VKF-jén, legalább a recepteket kipróbálom. Pont ebédfőzéshez készülődtem, és azon gondolkoztam, mit főzzek a csirkecombból. Ekkor láttam meg a Kata által beküldött Arroz con pollo-t, és már tudtam is, hogy ez lesz belőle. Persze előbb még engedélyt kértem Istitől, mert neki nem nagy kedvence a rizs, de a rizses húst szereti.


Végül is az összetevők alapján olyan ez, mint egy csirkecombos lecsó. Nagyon fincsi és laktatós. Ezt is a friss ropogós DNK-val (dagasztás nélküli kenyér) ettük.

Rántott zukkini

Én nagyon szeretem a tököt, zucchinit, padlizsánt rántva. A család már nem annyira, nagyon húzzák neki a szájukat. De ha ez van, ezt esznek :)


Friss ropogós kenyérrel ettük.

DNK

Én is kipróbáltam a DNK-t. Ami azt jelenti, hogy dagasztás nélküli kenyér. Kíváncsi voltam már rá, mert több helyen is a tökéletes kenyérként szerepel. Hát minden esetre furcsa a tésztája, nagyon lágy, ragadós. A belseje nem is sült át rendesen, illetve megsült, de picit másabb, mint a "rendes" kenyéré. A héja viszont ropogós finom. Összességében a kenyér nem rossz, de maradok inkább a megszokottnál. Viszont ha ropogós héjra vágyok, ez fogom elkészíteni.

Hozzávalók:
  • 3 csupor liszt (250 ml-s)
  • 1,5 csupor víz
  • 1 kk só
  • negyed kk száraz élesztő
Kimérjük a lisztet egy tálba, hozzátesszük a sót, élesztőt, jól elkavarjuk. Hozzáöntjük a vizet, kavarunk párat rajta, és 12 órát kelni hagyjuk. Legjobb, ha este odatesszük és reggel sütjük. 12 óra után átfordítjuk, összehajtjuk a négy sarkát és még két órát kelesztjük. 250 fokon sütjük 35 percet lefedve, és 15 percet fedő nélkül.

2010. augusztus 15., vasárnap

Ordás bukta, lekváros bukta és Panini al mascarpone

Ezeket sütöttem még otthon, mielőtt visszajöttünk Lingenbe. Nagyon fincsik voltak, a család pillanat alatt felfalta.

A panini receptjét már feltettem, úgyhogy csak a buktát teszem most fel. Felét lekvárosan készítettem, felét ordásan. Az ordához nem tettem kaprot, mert a családban nem mindenki szereti.

Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 1 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 3 ek cukor
  • 100 g margarin
  • 4 dl tej
  • pici só
 Töltelék:
  • 500 g orda
  • 2 tojássárgája
  • ízlés szerint cukor
  • szilvaíz, vagy valami keményebb íz
Az élesztőt felfuttattam 2 dl cukros tejben, a lisztet kimértem, eldolgoztam a margarinnal, hozzátettem a tojást, sót, tejet, élesztős tejet. Összedolgoztam, kelni hagytam. Mikor duplájára kelt, kinyújtottam 5-6 mm vastagra, 10x10 cm-s kockákra vágtam. Egy részébe ordás tölteléket tettem, ezeket bukta formára hajtogattam, négy sarkát egymásra húzva, másik részébe lekvárt tettem, ezeket felcsavartam és két végét alá hajtottam, szorosan egymás mellé tettem a tepsibe, hogy magasra nőjön.
Nagyon fincsik lettem, szépen felnőtt. E mellett volt még egy adag panini al mascarpone is, mind elfogyott.

Lekváros bukta

Ordás bukta

Panini al mascarpone


Jó étvágyat!

2010. augusztus 12., csütörtök

Spagetti

Ez a kedvenc spagettim. Nem tudom mi a neve, ha van egyáltalán neve. De szeretem, mert füstös, mégis édes, paprikás-tejfölös változat. A bolognai nekem túl zsíros, túl paradicsomos, ez viszont selymes, mégis pikáns,  finom.

Hozzávalók:
  • 200 g füstölt disznóhas
  • 1 üveg csemege kukorica
  • 1 nagy piros húsú paprika
  • 1 kanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1 kis doboz tejföl
  • 500 g spagetti
  • reszelt sajt
Elkészítés:

Odatesszük a spagettit főni 3 l vízben. Amíg fő, elkészítjük a szószt. A füstölt hasat felvágjuk vékony csíkokra, egy mélyebb tepsiben odatesszük pirulni. Felvágjuk csíkokra a paprikát is, hozzátesszük a füstölt hashoz. Mikor jól megpirultak, hozzáadjuk a kukoricát, hagyjuk még pár percet főni, azalatt a lisztből és tejből eresztéket készítünk. Hozzáöntjük a húshoz, felengedjük annyi vízzel, hogy egy vékony szószt kapjunk. Sózzuk, borsózzuk. Öt percet főzzük, aztán levesszük a tűzről és hozzákavarjuk a tejfölt. Ezalatt biztosan megfőtt a spagetti is, leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük és lehet tálalni. Tetejére reszelt sajtot szórunk.



Jó étvágyat!

2010. augusztus 9., hétfő

Csokitorta



Ez az első fondantos tortám, próbából készült, mivel nemsokára jön a szülinapom, aztán a Barnikáé és az Istié is, egy hónap alatt mind a három lejár. Így arra gondoltam, hogy gyakorolok egy kicsit, mert nem vagyok valami nagy tortakészítő. S ha már fondant, akkor Kiskukta. Tőle van a csokitorta receptje is, ide be sem írom, nála részletesen megtaláljátok. Nagyon fincsi torta lett belőle, de azért kínlódtam vele egy kicsit így elsőre. Főleg a fondantos résszel, mert kakaósat csináltam, és az jobban töredezik, nem tudtam nyújtani rendesen. De a végeredmény egész jó lett. Más kinyomó híján cicás lett, nekem tetszik, a család meg eszi, úgyhogy nekik is ízlik.




2010. július 2., péntek

Ballagásra készítettük

Kezdjem az elején: ahogy hazaértünk Barnikával Németországból, nagynéném azzal fogadott, hogy "de jó, hogy itthon vagyok, nála jobban senki sem örvend, mert legalább segítek neki az unokaöcsém ballagási bulijára elkészíteni a hidegtálakat". Mi vasárnap este érkeztünk, és a buli az azt követő csütörtökön volt. Mondtam, hogy ok, részemről semmi gond, nagyon szívesen segítek. Addig addig dumáltunk, amíg a végén kisütötte, hogy a legjobb az lesz, ha szomszédasszonyommal, Edittel ketten elkészítjük az egészet. Hétfőn meg is beszéltem vele, megegyeztünk a menüben, és abban, hogy erre legalább két nap kell, mert 40 személyre saccoltunk, így kedden és szerdán volt amit csinálni.
A következőket akartuk elkészíteni: rántott hús, apró fasírt,párolt csirkecomb, hústekercs, sajttekercs, sonkatekercs, majonézes zöldségsaláta, majonézes kavart vinetta, körözöttes paprikacsónak, sajt-sonka dobos, sonka és szalámi felvágott, ezen kívül zöldség, paradicsom és uborka.
A menü nénémnek is tetszett, úgyhogy nekifogtunk.
Kedd reggel a piacra mentünk vásárolni, megvettük a zöldségeket (krumpli, uborka, paprika, paradicsom, zöldhagyma) és a tejtermékeket (túró, tehéntúró, orda(ezt csak nekem :))
Délben a Selgrosba mentünk megvenni a többi hozzávalót, ott is töltöttünk pár órát.
És akkor nekiláttunk:
Az aprófasírtot és a hústekercset elkészítettük még kedden, és bepácoltuk a többi húst és a csirkecombokat is.

Sül az aprófasírt

Be van pácolva a csirkecomb, ezt később a sütőben alufólia alatt pároltuk puhára

Edith a karajt potyolja a hústekercshez

Itt a már kész hústekercs

A hústekercs tölteléke főtt tojás, kaliforniai piros paprika, petrezselyemzöld, só, bors, kis tejföl. Ezeket apróra vágtuk, jól összedolgoztuk, rákentük a kipotyolt húsra, középre helyeztünk cérnakolbászt, feltekertük, alufóliába csavartuk és megsütöttük.

Hústekercs, paprikacsónak, dobos

Szerdán pedig elkészült a többi is (igaz éjjel kettőig dolgoztunk rajta, de meglett).
Először a bepácolt húsokat sütöttük meg, hogy legyen ideje mindennek kihűlni, mire tálakra kell helyezni.

Sajtgolyó készül

Rántott hús, csirkecomb, középen sajtgolyók a megmaradt körözöttből

Rántott hús, apró fasírt, dobos

Közben főtt a krumpli és a vegyes zöldség a majonézes salátához, és mi a sajt-sonka dobost kezdtük el készíteni. Ezt gondoltunk a legegyszerűbbnek, mégis szinte ezzel bajlódtunk a legtöbbet. Mert a szeletelő nem úgy szeletelt ahogy kellett volna, ezért Edith kiment a sarki boltba felszeleteltetni a sonkát, amit szívesen meg is csináltak, de a sajtot már nem válalták. Azt végül Edith Svájcból hozott sajtszeletelőjével vágtuk szép egyenletesre.

Dobos, hústekercs

Mire ezzel elkészültünk, megfőtt a krumpli és a zöldség is, a krumplit szerencsére mamám pucolta meg, átjött nekünk segíteni. Közben a körözöttet is bekavartuk,ebbe került túró, tehéntúró, őrölt köménymag, pirospaprika, apróra vágott zöldhagyma. Szép csillag alakú tejszínhabnyomóval a négybe-hatba vágott paprikacsíkokra nyomtuk.

Paprikacsónak, sonka felvágott, rajta dobos

A sonkatekercs és a sajttekercs volt még hátra, és a majonéz a salátához és a vinettához, de ez nem volt nehéz Edith fél perces majonézreceptjével :)

Nekiláttunk hát a sajttekercsnek, mert ez még meg kellett dermedjen a fagyasztóban. Ehhez Dália sajtot használtunk, az dupla zacskóban odatettük főni, hogy összeolvadjon és ki tudjuk nyújtani. Közben elkészült a töltelék, telemea (feta sajt), tehéntúró, tejföl került bele.

Edith a sajtot nyújtja

És persze mosolyog, ha fényképezem. Csíííz

A kinyújtott sajtra kentünk a masszából, sonkát helyeztünk rá, megint megkentük egy kis masszával és felcsavartuk. Fóliában, hogy a formáját tartsa, a fagyasztóba tettük dermedni.

A még fel nem tekert sajttekercs :)

Ja, elfelejtettem, hogy a 3 kg bélszín amit a rántott húsnak vettünk kicsit sok volt, ezért kettőből natúr szelet készült.

Milyen finom illata volt sülés közben...

Este megérkezett a tesóm is kóstolgatni, úgyhogy hamar őt is munkára fogtuk, ő szeletelte fel a sonkát és szalámit, és helyezte tálcára, majd a majonézes zöldségsalátát is tálkákba tette, díszítette, és végül a paradicsomot és uborkát is felvágta, nem is akárhogy :)

Sonka és szalámi

Majonézes saláta

Szép paradicsomok, ugye? Öt kilót vágott így fel Zsú

Pihenünk

Közben én a sonkatekercseket bűvészkedtem, aztán mindent tálakra helyeztünk. A töltelékbe került olvasztott sajt, torma, majonéz és reszelt murok.

Készül a sonkatekercshez a töltelék

Sonka- és sajttekercs

Natúr szelet sajttekerccsel

Csirkecombok sajttekerccsel

Felfordulás a konyhában

Apum művészi fotója



A megterített ballagási asztal:




És minden nagyon finom is volt, nem csak jól nézett ki, kóstoltuk :))
Khm... ez itt a reklám helye... akinek hidegtálakra van szüksége, nyugodtan felveheti Edithel vagy velem a kapcsolatot emailen.