2010. május 5., szerda

Sajttorta


Régóta nézegetem a sok finom "cheesecake"-et, és kíváncsi voltam, hogy milyen. Jade erről szóló bejegyzését vettem alapul, de mivel itt csak 175 grammos Philadelphia krémsajtot lehet kapni, és az is elég drága, 6 darab meg túl sok lett volna, körülnéztem mivel lehet helyettesíteni, ha részben is. Sok helyen megfordult már a sajttorta valamilyen formája, és láttam, hogy van ahol mascarpone-val vegyítik, van ahol házi krémsajt készült hozzá. Wise Lady sajttortája is nagyon tetszett, végül összehoztam a saját változatomat.
Mindenképpen meg akartam kóstolni a Philadelphia krémsajtot, az eredetit, és a mascarpone-t is, ezért vettem ezekből egy-egy dobozzal. Ezek mellett csináltam egy adag házi krémsajtot is 400 gramm tejfölből (250 gramm lett). Keksz alappal készítettem, finomabbnak nézett ki mint a tészta változat.

Hozzávalók:

Alap:
  • 200 gr keksz
  • 80 gr olvasztott margarin
  • 50 gr cukor
Krém:
  • 250 gr mascarpone
  • 150 gr Philadelphia krémsajt
  • 250 gr házi krémsajt (400 gr tejfölből lecsepegtetve)
  • 3 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 180 gr porcukor
  • 3 kanál liszt

Az alap hozzávalóit összedolgoztam és egy kerek kapcsos sütőpapírral bélelt tortaforma aljába simítottam, kicsit az oldalára is. Tíz percet sütöttem (de következő alkalommal nem fogom, mert túl sok volt neki a sütés a krémmel is, picit megégett az alja), és amíg hűlt összeállítottam a krémet. Egy magasabb edényben mixerrel összekevertem a mascarpone-t, Philly krémsajtot és házi krémsajtot, beleöntöttem a porcukrot, tejszínt, lisztet, kavartam tovább, utána egyenként hozzátettem a tojásokat is. Simára kavartam, majd a keksz alapra öntöttem. 180 fokon sütöttem 15 percet, utána lehúztam 160 fokra 40 percig. Még mindig rezgett a közepe, s féltem nem szilárdul meg, ezért lehet többet sütöttem mint kellene. Magasra nőtt, majdnem kimászott a tortaformából, de hűlés közben összeesett felére. Végül mikor teljesen kihűlt megszilárdult. Nagyon-nagyon fincsi, ki kell próbálni. Azóta vettem egy másik fajta krémsajtot, ami sokkal olcsóbb, és az íze pont olyan mint a Philadelphia krémsajt. Kipróbálom majd csak azzal, picit sósabb, érdekesebb lesz.

2 megjegyzés:

Jade írta...

Jol nez ki a torta, biztosan finom is. En is most sutottem eloszor, de eppen itt volt a baratnom, aki mar tobbszor megsutotte. Tole tudom, hogy a kozepenek meg rezegnie kell egy kicsit, mert kesobb ugyis megszilardul, amikor kihul.
A tejszintol nem lett hig allagu a krem? Nalam az egesz olyan habszeru volt amikor beleontottem a tepsibe, majdnem olyan, mint a piskota. Csak kivancsisagbol kerdezem...

Sz. Zita írta...

Nagyon finom lett, s ízlett is mindenkinek. Nem lett túl híg, körülbelül ilyenre számítottam, csak amikor nem akart megszilárdulni a sütőben akkor ijedtem meg. De legközelebb nem sütöm olyan sokat. Köszönöm a receptet, és köszöntelek nálam :)