2010. március 30., kedd

Frissen sült cipő

....izé cipó. Paszulylevest készítettem füstölt oldalassal, és elképzeltem milyen jó lenne cipóban enni. Na hamar bedagasztottam egy kenyértésztát, és közben főztem a levest. Mikor megkelt a tészta, négy fele osztottam, és mivel nincs cipóformám, tepsibe helyeztem őket. Hát persze a formájuk nem maradt meg olyan szépen ahogy én azt elgondoltam, és túl kicsi is lett ahhoz, hogy levest öntsek bele, elég lett volna kétfele osztani a tésztát.


Így aztán a paszulyleves mellé ettünk, de nagyon finom volt a ropogós héjú még meleg cipóval.


Megér egy próbát, jó étvágyat hozzá.

2010. március 24., szerda

Kenyér II

És................sikerült!!!!!

Most vettem ki a sütőből, nagyon szép, biztosan finom is :) Várom, hogy hüljön.


Na? Tetszik? Remélem Istinek fog tetszeni, s ha igen, akkor majd én sütöm a kenyeret, ahelyett hogy 1,5 Eurót kiadnánk egy jobb kenyérért, vagy 50 centért vennénk a rosszat.
U.I. Barnika ma eszegette a másik kenyér maradványait, és annyira ízlik neki, hogy azt mondta csináljak jó sokat, hogy vigyük az üzletbe eladni, mert azok biztos kidobják a többi kenyeret, mikor megkóstolják hogy ez milyen finom. :)

Kenyér

Ezen a héten minden nap kenyeret sütöttem. Hétfőn vekniket próbáltam, tegnap kenyeret, ma is kel a tészta.
A hétfői veknik nagyon finomak lettek, de kicsit lapos, vagy nem tudtam jól formázni, vagy túl lágy volt a tészta és kicsit ellapult.


De az íze nagyon jó, ezért próbálkoztam tegnap ugyanebből a tésztából készült kenyérrel. Nem osztottam ketté a tésztát, hanem egyben formáztam, és a Reholandban vett cserépedényben sütöttem, hogy ne tudjon ellapulni, hanem felfele nőjön.


Ezzel így semmi gond nem volt, szépen nőtt, gyönyörű lett, megsült jól. Csak éppen nem tudtam kiszedni a formából, mert az egész alja beleragadt. Igaz nem tettem sütőpapírt, csak liszteztem, de nem gondoltam, hogy beleragad. Ez már ilyen, ki kell tapasztalni, csak olyan mérges voltam azt hittem mindet kidobom tálastól együtt. Most kíváncsi vagyok a harmadikra, a cserépedényt már kibéleltem a sütőpapírral, úgyhogy ilyen akadálya nem lesz a szép kenyérnek. De annak is amit kikapartam finom ropogós a haja, puha szép a bele, tehát a recept jó, igaz nincs benne semmi kovász, csak sima kenyértészta, de nekem ízlik.

Hozzávalók:
  • 500 gr liszt (én Lidl-es lisztet használok, nagyon jó)
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 1 kk cukor
  • 3,5 dl langyos víz
  • 1-2 ek olaj
  • 2 kk só
Egy magasabb tálba szitálom a  lisztet, hozzáteszem a száraz élesztőt, összekavarom, kicsit állni hagyom. Utána beleöntöm a cukrot és a vizet, és a mixerrel , a keverő dagasztópálcájával elkezdem összedolgozni, míg szépen összeáll, teszek még hozzá kevés lisztet, ha ragad. Pici olajat is öntök hozzá a végén, és ekkor teszem bele a sót is. Körülbelül 10-15 percet dagasztom a keverővel, utána kelni teszem meleg helyre. Egy óra alatt szépen megnő, átgyúrom kicsit, kenyeret formázok belőle és a cseréptálba teszem. Itt is hagyom kelni 20 percet, utána megvágom és a sütőbe teszem 200 fokra. 30-40 perc alatt megsül szép pirosra.
Kenyér formázásra találtam egy videót itt, úgy látom Limara töltötte fel, köszönjük neki.

2010. március 20., szombat

Kalács

Húsvétva készülődve érdemes az embernek, ill.az asszonynak megtanulni kalácsot sütni, így tegnap én is megsütöttem első kalácsomat :)
A receptet Garffykánál találtam, itt ti is megtaláljátok.
Én a kelt tésztát, a simát és a kakaósat is, két harmad-egy harmad arányban osztottam el (mert egy kis 25 cm-s kalácsformám van csak, abba került az egy harmad rész) és ezeket még ketté osztottam, így lett két sima és két kakaós a kissebb darabokból (az egy harmad sima és egy harmad kakaós), amiből négyes fonással formáztam kalácsot,


és két sima meg két kakaós a nagyobb darabokból, ezt is négyes fonással fontam és koszorú alakba tekertem.


Sütés után kiszedtem rácsra hűlni, és csak hidegen (langyosan) szeleteltem fel. Szép lett,finom is, de kicsit tömör, úgyhogy még kell próbálgassam a kalácssütést :)


A koszorút jobb lett volna, ha kerek formába teszem, hogy felfele nőjön, ne terüljön el, mert így laposabb lett.
Azért elsőre meg vagyok magammal elégedve :)

2010. március 17., szerda

Briós

Azt hiszem Garffyka tésztaszobrászata senkit sem hagyott hidegen, én a spanyol brióst próbáltam ki, de csak sima fahéjas-porcukros töltelékkel. Annyi változott, hogy csak egy tojást tettem bele, mert ennyi volt itthon, és vaníliarúdam se volt, ennek a magja sem kerül bele. Meglepően puha, könnyű, finom süti lett belőle, pillanatok alatt el is fogyott (azaz másnapra maradt négy darab, amit tóparton sétálás közben elfogyasztottunk).
A receptet nem másolom be, itt megtaláljátok.

Frissen tekerve, sütés előtt:


Barnika is segített nekem, vagy két brióst és a fonott kalácsot ő serítette, kente vajjal, szórta fahéjas porcukorral, tekerte fel, aztán persze meg is ette, senkinek nem adott belőle. Ezután, újabb tojássárga híján joghurttal kentem le, hogy ne száradjon, és egy párat megszórtam mákkal, vagy szezámmaggal.


Ajánlom mindenkinek.

2010. március 16., kedd

Borzoska

Nekem a "borzoska" jobban tetszik, mint a "borzaska". De az az igazság, hogy az étel a név mögött a legfinomabb :)


Szannalinánál láttam meg ezt a húskészítményt, és mivel a bécsi szeletet már unom, de Isti enné fűvel fával, inkább ezt próbáltam ki, ez lett a kiolvasztott húsból.

Hozzávalók: 8-10 szelet sertéshús, kb. fél kb krumpli, só, bors, fokhagymapor, 2 tojás, 3-4 kanál liszt.

A krumplit meghámoztam, lereszeltem, ízesítettem, félretettem állni. Addig kipotyoltam a húst, fűszereztem. Egy nagyobb tányérba ütöttem a két tojást és a lisztet, és hozzátettem a kiszorított krumlpit és összekavartam. A hús egyszer lisztbe, aztán a krumplis masszába forgattam, és olajban megsütöttem. Salátával ettük.

2010. március 14., vasárnap

Tejszínes tészta

Isti húst szeretett volna szombat ebédre, én meg egy könnyű kis ebédre vágytam. Kivettem a hús a mélyhűtőből, de mondat Istinek amíg ez kifagy hajaj... csak holnap lesz húsebéd. Így amíg ő aludt egyet délben, én hamar összeütöttem egy kis tésztát, tejszínesen, ahogy Edithnél láttam.
Egy zacskó spirál tésztát főztem meg, vele együtt egy kis mirelit zöldséget is, abban borsó, kukorica, sárgarépa és zöldpaszuly volt. 8-10 perc alatt meg is főtt, leszűrtem, és félretettem. Közben kis fokhagymaport olajban átforgattam, ráöntöttem 2 dl tejszínt, és kb. 1 dl tejfölt. Beleforgattam a zöldséges tésztát, sóztam és kész is volt. Nagyon finom lett.

2010. március 13., szombat

Újabb meggyes pite

Igen, külön "rendelésre" újra elkészült a meggyes pite, úgy látszik nagy volt a sikere, ezúttal vaníliás pudinggal. Így is nagyon finom, de nekem a kakaós változat jobban ízlik.


Tényleg ajánlom kipróbálni, mert egyszerű, és nagyon-nagyon-nagyon finom. :)

Reggeli

Semmi különös, csak rántotta. De úgy tetszett, le kellett fényképezzem.


Igaz, hogy engem másféle érzelmek is fűznek ehhez a félkör alakú sajtos rántottához, mert először az Anna panzióban ettem ilyet Marosvásárhelyen, méghozzá a nászéjszaka utáni reggeliként. Ott sonka is volt a rántottában, és csak a tetején sajt. Így ahányszor ilyen rántottát sütök, mindig az Anna panzió jut eszembe, az ott töltött éjszaka, ez (is) volt Isti nászajándéka nekem. Jól is jött, mert az esküvő idején még szüleimnél laktunk, nem lett volna jó hazamenni nászéjszakára :)
Ezt most úgy készítettem, hogy 4 tojást összeütöttem, felvertem, beöntöttem a tepsibe. Hagytam hogy magától süljön, nem kavargattam, így "púposabb" lesz. Megfordítottam, és a sült felére sajtot raktam, az egyik félkörbe, majd a másikat ráhajtottam, és a tetejére is sajtot szórtam. Uborkával és paradicsommal a legfinomabb.
Barni alig bírta kivárni, hogy lefényképezzem....

2010. március 12., péntek

Meggyes pite


Tegnap délelőtt édességre fájt a fogam, nem mintha nem lenne így is elég nagy a fenekem :), és eszembe jutott, hogy van a szekrényben egy üveg kimagolt meggy. Na el is kezdtem keresgélni, és Edithnél felfedeztem egy könnyű, egyszerü kis sütit, hamar meg is készítettem. A receptet be is tartottam, azzal a különbséggel, hogy nem vaníliás, hanem kakaós pudingot használtam, mert csak ez volt itthon, de nagyon jól talál a meggy ízével.
A recept Duendénél található, Edith is onnan merítette az ötletet, remélem nem haragszanak, ha ide is bemásolom, köszönöm.

Hozzávalók a tésztához:
  • 10 dkg liszt,
  • 6 dkg porcukor,
  • 1 mokkáskanál sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • 2 tojás,
  • 2 kanál víz,
  • 1 vaníliás cukor.
A pudinghoz:
  • 1 vaníliás pudingpor (nekem csak kakaós volt),
  • 5 dl tej,
  • 4 ek kristálycukor.
Plussz:
  • 3 ek búzadara,
  • 60 dkg kimagozott cseresznye (nekem egy üveg meggy volt),
  • 3-4 ek kristálycukor,
  • és aki szereti: 1 mokkáskanál fahéj.


Leszűrtem a meggyet, félretettem. Megfőztem a pudingot. Kikentem egy kis margarinnal és liszteztem a tepsimet, csak kerek formám van, 28 cm átmérőjű. A tészta hozzávalóit egy magasabb tálba tettem, és összemixereltem, folyékony massza lett a végeredmény. Beleöntöttem a tepsibe, kb két centis vékony tésztaalap lett. Ráöntöttem a pudingot, szép egyenletesen, hogy mindenhova jusson. Kicsit kínlódtam vele, mert a puding már kihűlőfélben volt, és nem folyt szépen, úgyhogy aki el akarja készíteni annak azt tanácsolom, hogy csak azzal foglalkozzon, ne mással is, mint én :). A pudingra szórtam egy kis búzadarát, erre tettem a meggyet. A tetejét megszórtam vékonyan fahéjjal és cukorral. Az én elektromos sütőmben kb. 40 perc alatt sült meg. Ahogy kivettem, tálcára helyeztem, kicsit hűlni hagytam, és megszórtam porcukorral is. Nagyon finom lett, Isti pont az ilyet szereti, ami nem túl száraz, ahogy ő szokta mondani: "juicy". Azt mondta, hogy ezt nem kellett volna megsüssem, mert csak a saját bajomat gyűjtöttem meg vele: ezután sokszor kell még elkészíteni. Délután el is tüntettük, mára csak 2-3 szelet maradt.

2010. március 11., csütörtök

Paszulyleves füstölt oldalassal



Tegnap Simonaval és a két kölyökkel, Barnival és Dariussal elmentünk a piacra. Itt Lingenben minden szerdán és szombaton piac van a főtéren, zöldséget, húst, halat gyümölcsöt árulnak. Mi most voltunk először, és nagyon tetszett, még megyünk. Amiért mentünk: itt árulnak mindig finom füstölt oldalast. A nagy áruházakban általában nincs semmi füstölt hús, vagy nagyon drága. Mondjuk ez sem volt olcsó, de kb. 4 euróért vettem 2 levesre való oldalast. Ahogy hazaértünk meg is főztem. Volt itthon egy üveg fehér paszulyom, azzal készítettem. Itt a száraz paszuly is ritka, lehet kapni az "orosznál" meg a "töröknél", ahol rendes kenyeret is árulnak, tehát nem a szokványos német élelmiszerüzletben.
A leves így egyszerű volt: odatettem főni az oldalast másfél liter vízben, száraz tárkonnyal együtt. Mikor megfőtt, hozzátettem a paszulyt is, rántást készítettem hozzá, sóztam és kész is volt. Nagyon finom lett:


Jó étvágyat.

2010. március 10., szerda

Ajándék

Március 8-ra kaptam Istitől, a LILD-es reklámlapban volt benne, ezen a héten, és ahogy megláttam, tudtam, hogy meg kell kapjam :) De nem is volt annyira drága, 13 euro. Még nem sikerült kipróbálni, de hamarosan...


Aprítógép, multi-chopper, kicsi, ügyes. A reklám szerint mindenféle zöldséget, hagymát, murkot, de még mogyorót és jeget is lehet vele aprítani. SilverCrest márka, számomra nem valami ismerős, de német gyártmány, és 3 év garanciája van. Nem láttam rajta sehol, hogy "made in China", úgyhogy remélem tényleg német.
Köszönöm szépen :)

2010. március 8., hétfő

Gulyás

Ma gulyást főztem. Rég nem volt, és mindenki szereti, még Barnika is be tud lakni belőle, ami csoda, mert ugye hús is van benne. Habár mostanában elkezdte enni a húst meg felvágottakat is. Például mikor anyáék itt voltak január végén, a szendvicsből kiszedegette a szalámidarabokat. Valamelyik este ugyancsak szendvicset kapott vacsorára, és mire odanézek, a vajaskenyérről a szalámi hiányzik, az uborka és kenyér félretolva. Úgy látszik ez most egy húsos periódus.
A gulyást most szalonnával, disznóhússal és kolbásszal készítettem, ezeket odatettem picit pirulni, míg feldaraboltam a meghámozott krumplit. Tettem rá egy kis grill fűszerkeveréket is, nagyon jó ízt adott neki. Pici pirospaprika, bele a krupli és víz amíg ellepi. Fél óra alatt meg is főtt. Ezért szeretem, mert finom és gyors.

 

Barni gulyást eszik:


És közben rajzfilmet néz:


Nők napja

Boldog Nőknapját kívánok minden nőnek a világon.
Ezt a virágot az összes nőnek küldöm, de különösen Annának, az első állandó olvasómnak. Köszönöm, Anna.


Nem szerettem volna nettről képet ide felrakni, és mivel csak ez az egy virágom van, inkább ezt rakom fel még egyszer.

Vásárhelyi Mamámnak tegnap volt a 85-ik születésnapja. Boldog Születésnapot MAMA.


Kép innen. (Ez már csak a nettről jött.)
Azért vásárhelyi mama, mert mikor a tesómmal kicsik voltunk, nem Ilona mama és Vera mama volt használatban, hanem vásárhelyi mama és szentgyörgyi mama. És ez mai napig így maradt...

2010. március 1., hétfő

Hétvége

Tegnap alkut kötöttünk Istivel. Ő megeszi az azóta is hűtőben meredező ebébet, a tejfölös gombapaprikást puliszkával, és cserébe én töltött káposztát főzök. Így is lett, megette, úgyhogy nekiálltam vasárnap délben a töltött káposztának. Azért délben, mert délelőtt ócskapiacon voltunk, ill. antik- és ócskapiacon. Ide már én is el fogom tudni vinni az ékszereimet eladásra, ha nem lesz jogi akadálya.
Szóval a töltött káposzta. Gondolom minkenki ismeri, recept nem szükséges. Nyers káposztából készítettem, savanyú nem volt, nem is lenne hol tartsam. Kicsit féltem, hogy nem puhul meg rendesen, mert a káposzta elég kemény volt, de csak ilyet kaptam. Végül nagyon finom lett.

 

Képzeljétek, kaptam végül a Famila-ban leveles tésztát, igaz csak előnyújtott formában, méretre vágva, kb. 10x20 cm-es lapok, 6 darab van egy 450 grammos csomagban. A tegnap míg főtt a töltött káposzta, 3 lapból mustáros-sonkás csigát sütöttem, igaz sonka helyett szalámival, mert csak az volt, de nagyon finom lett így is, 20 perc alatt felzabáltuk azt a pár darabot. A tészta többi részéhez kerestem receptet, míg ráakadtam Lilla túrós táskájára, és mivel volt egy rakás tehértúróm (amivel nem tudtam mit kezdjek) ez lett belőle, finom túrós bukta. Én is kihagytam belőle a mazsolát, mert Barnika nem szereti. A tehértúrót összekevertem porcukorral, nem tettem sokat, hogy nem legyen túl édes, viszont, se tejfölöm se grízem nem volt, ezt kihagytam belőle. Félbevágtam a lapokat, így 10x10-es négyzetek lettek. Kiserítettem kb. kétszer akkorára, közepére raktam a porcukros tehéntúrót, és ráhajtogattam a széleit (de meg eléggé, mert sütés közben kifolyt). Tetejét megkentem felvert tojással, és elektromos sütőben kb. 20-25 percet sütöttem 200 fokon.


Akkor vettem ki, mikor láttam hogy a teteje is megpirult kissé, nagyon finom lett. Most megyek vegyek még leveles tésztát, mert ez a 6 darab fél fogunkra sem lesz elég, és a még megmaradt tölteléket is fel kell használni, ebbe már mazsola is kerül.


A következő "pózolások" tegnap készültek, rájöttünk hogy Barniról még úgy-ahogy van kép, de rólunk nem igazán. Inkább ide teszem fel őket, így biztos megmarad.

 
  

 Azért Barnit is megörökítettük, amint nagy szorgalmasan rajzolt a tévéből. Ez egy újabb szokása, megállítja a rajzfilmet ahol akarja, majd odaül, inkább odaáll egy papírlappal, és lerajzolja amit lát.


És végül még egy kép, a Valentinnapi virágom, még mindig gyönyörű.